Ruiterfysiotherapie....wanneer je de bewegingsvrijheid van ruiter en paard belangrijk vindt!
Fysiotherapeut, gespecialiseerd in ruitergerelateerde problemen
Als humaan fysiotherapeut behandel ik vaak patiënten met rugklachten en bekkenproblemen. Ook heb ik de beschikking over een goede laser, die zowel voor mensen als voor dieren inzetbaar is. De mogelijkheden die deze behandeling biedt staan beschreven onder het kopje ' Braces, spalken en Laserbehandelingen' .
Humane patienten behandel ik in mijn praktijk en ruiters kunnen kiezen voor fysiotherapie op locatie of in mijn praktjk. Voor meer informatie over mijn humane praktjk verwijs ik u naar www.fysiotherapiejovanca.nl .
Tijdens mijn instructielessen (rijlessen) zie ik regelmatig ruiters die niet in balans zitten. Gevolgen zijn divers, zowel voor de mens als het het paard. De mens krijgt dan vaak klachten in de rug en in schouders en de nek en het paard gaat ook in disbalans lopen. Om deze reden heb ik me aangesloten bij het Zorgnetwerk voor Ruiters (ZNVR) en Hippische Sportoefentherapie (ook speciaal voor ruiters). Het mooie is, dat doordat ik diverse disciplines beheers, deze kan inzetten om zowel de ruiter als het paard klachtenvrij te laten lopen/rijden. Het gevolg is dat het totaalplaatje van de ruiter te paard behalve gezonder, ook mooier is.
Soms is fysiotherapie voor zowel ruiter als paard noodzakelijk.
Gelukkig zijn er steeds meer ruiters die de gezondheid van hun paard goed in de gaten houden. Soms wordt er
een dierfysio uitgenodigd, om eventuele blokkades of ongemakken die paarden hebben opgelopen, te laten behandelen. Als rij-instructrice, humaan- en dierenfysiotherapeut, zie ik veel ruiters die die scheef zitten, hun lichaam teveel belasten door een foutieve houding of hun spieren nodeloos gespannen houden. Heel vaak zijn ruiters zich hier absoluut niet van bewust. Het is niet moeilijk om je voor te kunnen stellen dat het voor een paard allesbehalve plezierig moet voelen, wanneer hij in zijn oefeningen een ruiter moet dragen met een klemmende, scheve zit?
U zult begrijpen dat, voor een paard, een ongelijke houding van de ruiter heel belastend is; in het bijzonder voor de lange rugspieren, hals en achterhand. Plezierig is anders dus.
Het probleem wat ik vaak zie is, dat losgemaakte paarden vaak weer “vastgereden” worden door onszelf. Dit gebeurt vooral wanneer wij niet kritisch naar onze eigen rijstijl willen kijken en ook niet bereid zijn om hierin training te krijgen door bijvoorbeeld een ruiterfysiotherapeut.
Veel ruiters vertellen dat hun paard dit niet kan en dat hij heeft moeite met dat en dat... Maar heb je er wel eens over nagedacht dat jij wellicht ook een aandeel in deze problemen zou kunnen hebben? Jij zit immers boven op zijn rug toch? Hoe werk jij daarboven op hem in? Durf jij in te staan voor het feit dat jij je paard door jouw rijstijl niet in de weg zit? En ben je bereid hier wat aan te doen?
Belang ruiterfitheid.
Als een ruiter zijn eigen lichaam niet traint, dan kan hij de therapeut wel elke maand laten komen om het paard los te maken, maar dan is het paard binnen de kortste keren weer vastgereden. Wanneer je dit wilt vermijden, zorg dan dat je zelf fit wordt of zoek voor jezelf een goede ruiterfysiotherapeut uit die jou goed kan helpen met oefeningen en behandelingen om je lichaam pijnvrij en soepel te houden, zodat jij je paard niet in de weg zit of hindert bij het rijden.
Belang van een beschermde titel.
Soms wordt er een een deskundige ingeschakeld; naar ik hoop een dierenfysiotherapeut (dit omdat dit een beschermde titel is die geregistreerd staat in het Diergeneeskundig register) om het paard te behandelen. Lang niet alle titels zijn beschermd en niet allen voldoen dus aan de eisen die je zou mogen verwachten.
Dierenfysiotherapeuten hebben eerst de 4 jarige HBO opleiding voltooid tot humane fysiotherapeut. Hierna word je pas toegelaten tot de 2-jarige post-HBO opleiding fysiotherapie voor dieren. In totaal heb je dan al 6 jaar HBO studie achter de rug dus.
Door al deze eisen is fysiotherapeut en dierenfysiotherapeut een beschermd beroep; je mag jezelf dus alleen dierenfysiotherapeut noemen, wanneer je bovenstaande opleidingen hebt behaald!
NB: Bij andere therapeuten ligt dat anders; zo mag iedereen zich osteopaat, chiropractor of (sport)masseur noemen; dus ook wanneer je hier geen studie voor hebt gedaan omdat dit geen beschermde beroepen zijn.
* Heb zelf een opleiding gevolgd voor chiropractor, waar alleen dierenartsen of dierenfysiotherapeuten worden toegelaten! Er is ook een goede opleiding voor osteopaten, waarvoor je ook afgestudeerd moet zijn als dierenarts of dierenfysiotherapeut. Het is dus raadzaam om wanneer je er een therapeut bijhaalt, om de gezondheid en welzijn van je paard of hond te optimaliseren, om eerst de (voor)opleiding van deze therapeut te checken! Dus is deze persoon ook fysiotherapeut of dierenarts, dan kun je aannemen dat dit een betrouwbare therapeut is.
Ik nodig u van harte uit, indien u ruiter bent om even kijken op de website https://www.jovanca.com of https:// jovancapaardenfysio.nl voor uitgebreide informatie omtrent ruiterfysiotherapie of om te kijken op www.fysiotherapiejovanca.nl voor humane fysiotherapie in de praktijk in Kilder.
Mijn opleidingen bestaan uit paardenhouderij, Orun, fysiotherapie, dierfysiotherapie en daarnaast heb ik aanvullende opleidingen gedaan om mijn kennis op peil te houden. Een zadelpascursus is een voorbeeld hiervan bijvoorbeeld, evenals het dry needling certificaat en speciale cursussen voor (ruiter)fysiotherapie. Ik sta geregistreerd in het Big-register en het Diergeneeskundig register. Verder ben ik ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Fysiotherapie (KRF).