info@dierfysio-jovanca.nl 
Dierenfysiotherapie......wanneer de bewegingsvrijheid van uw dier ook belangrijk voor u is! 

Mag ik mijzelf even aan u voorstellen? 

Ik ben Jovanca van Ziel en de start van mijn carrière begon in Barneveld waar ik de opleiding MBO-4 paardenhouderij heb gevolgd. Hier heb ik diverse bevoegdheden gehaald, waaronder de ORUN (bevoegdheid om rijles te geven), het koetsiersbewijs en ruiterbewijs. Daarna heb ik in 2016 op de HU mijn opleiding tot humane fysiotherapeut afgerond. Direct na het behalen van mijn Bachelor diploma heb ik mijzelf aangemeld bij de 2-jarige opleiding tot ‘Fysiotherapie voor dieren’, waarbij ik me gespecialiseerd heb in honden en paarden. Voor honden ben ik ook in bezit van mijn chiropractie bevoegdheid. 
Doordat ik zowel humane- als dierfysiotherapeut ben, mag ik zowel mensen als dieren behandelen. Om deze reden heb ik me nu ook gespecialiseerd in ruiterfysiotherapie ( https:/www.jovanca.com ). Ik volg geregeld nascholingen, om mijn kennis zo up to date mogelijk te houden.

Mijn achtergrond

Al van jongs af aan spelen dieren een belangrijke rol in mijn leven. Thuis ben ik vanaf mijn geboorte opgegroeid met meerdere honden. Vanaf mijn vijfde levensjaar rijd ik paard. De aantrekkingskracht en liefde voor de dieren heb ik tot mijn grote plezier kunnen verwerken in mijn professionele leven. 

Tijdens de opleiding ‘Paardenhouderij’ heb ik kennis gemaakt met diverse staleigenaren, visies, trainingsmethoden en rijtechnieken. Verder heb ik een tijd les gegeven op een bekende dressuurmanege in Arnhem en heb ik een zadelpascursus gevolgd, om te kunnen of het gebruikte zadel goed op de rug ligt.
Via mijn eigen paard kwam ik terecht bij de Natural Horsemanshipmethode (ook wel Parelli manier genoemd) en de Academische rijkunst.  Voor mij is het belangrijk dat ik een paard ‘kan lezen’, waarmee ik bedoel dat ik de paardentaal goed begrijp. Als paardenfysio is de communicatie met het paard ook een absolute noodzakelijkheid! Dit omdat ik kan zien en voelen wanneer een paard pijn heeft of iets als heel onprettig ervaart. Ik weet dan waar de pijn vandaan komt en kan het dier gericht  behandelen. 

Het kan belangrijk zijn om een andere manier van rijden aan te leren, waarmee medische bewegingsklachten van je paard voorkomen kunnen worden of verminderen. Als horsemanshiptrainer werk je feitelijk al een op een natuurlijk paardengedrag gebaseerde, paardvriendelijke én effectieve trainingsmethode. Deze methode is verder uitontwikkeld, waardoor  bepaalde problemen voorkomen kunnen worden.

Wanneer het paard hersteld is van zijn klachten na fysiotherapeutische behandelingen, is het het geheel van vaardigheden en gewoontes bij ruiter én paard, die zorgen voor een perfecte samenwerking en minder belasting voor het paard, wat als gevolg heeft dat er minder bewegingsklachten zullen ontstaan. Om deze reden heb ik me dan ook aangesloten bij het Zorgnetwerk voor Ruiters en het Hippisch Sportoefentherapienetwerk.

* In de gratis e-reader wordt uitgelegd hoe u kunt zien of uw paard rugpijn heeft. Wanneer u geïnteresseerd bent, mail dan even naar info@dierfysio-jovanca.nl 

Honden spelen en speelden ook altijd al een grote rol in mijn leven. Van kleins af aan zijn zij mijn beste maatjes. Ook aan de lichaamstaal van honden kan ik veel aflezen; wat vindt de hond vervelend, waar heeft hij of zij pijn?  Dat kunnen aflezen van de lichaamstaal is absoluut noodzakelijk om onze geliefde huisdieren, zowel paarden als honden, goed te kunnen helpen! 

Dieren kunnen helpen om zo optimaal mogelijk te kunnen bewegen is mijn doel. Als dierenfysiotherapeut kan ik dit bereiken!                     

Specialismen;  voor meer informatie klik boven aan de site op het juiste tabblad voor meer informatie.

Dry Needling bij paarden en honden

Met Dry Needling kunnen klachten in het houdings- of bewegingsapparaat verholpen worden, welke veroorzaakt worden door knopen in de spieren (triggerpoints) en/of pijnlijke verhardingen. Deze spierknopen en/of verhardingen kunnen diverse klachten veroorzaken, zoals beperking in de bewegingen, stijfheid, verlies van kracht en pijn veroorzaken. Tijdens de behandelingen in de praktijk bekijk ik per geval, of deze behandeling kan bijdragen aan het verhelpen van de bestaande klachten. 

Voor paarden en honden heb ik tevens de beschikking over een High Power laser. 

Verder heb ik de beschikking over een High Power laser (variabel instelbaar tot 30 watt) die veilig toepasbaar is bij mensen en dieren. Het werkingsmechanisme is een proces dat fotobiostimulatie genoemd wordt, wat inhoudt dat licht wordt omgezet in energie (ATP) op celniveau. Deze extra energie verbetert het zelf herstellend vermogen van de celfunctie. waardoor: 
- de pijn verlicht wordt
- ontstekingsreacties verminderen
- weefselreparaties en celgroei versnellen
- de doorbloeding verbetert
- er is sprake van vermindering van littekenvorming en verklevingen van het bindweefsel
- verbetering zenuwfunctie
- verbetering van de wondgenezing
- het heeft een gunstig effect op het lymfestelsel
- en het stimuleert het immuunsysteem. 


Spalken, brace of korset bij de hond. 

Spalken, brace of korset na een operatie of trauma, kunnen helpen om het gewricht te immobiliseren. Hiervoor gebruik ik verschillende materialen zoals thermoplastisch materiaal, dat in water vervormbaar wordt of neopreen (u kent het als wetsuit stof). Met gebruikmaking van klittenband worden de spalken, brace of korsetten probleemloos aangelegd. 

 

Hydrotherapie voor honden.

Hydrotherapie is therapie in het water en dit blijkt uiterst succesvol bij de behandeling van orthopedische en neurologische aandoeningen. Ook om de spierkracht weer op te bouwen tijdens revalidatie na een operatie, is medische hydrotherapie een geschikt hulpmiddel. 

Overgewicht, gebrek aan beweging, leeftijd, ziektes, blessures, maar ook overteelt leiden tot pijn bij het bewegen. In het water wordt het lichaam bevrijd van zijn eigen gewicht en bewegingen kunnen met minder pijn worden uitgevoerd. Daar bij komt dat er meer weerstand door het water, waardoor de training dus uitdagender en dikwijls ook effectiever is. 

Ruiterfysiotherapie

Omdat vaak ruiters, evenals paarden, een bepaalde scheefheid hebben, is het belangrijk om te zorgen dat deze scheefheid van beide kanten aangepakt kan worden. Dit zorgt ervoor dat er een zo optimaal mogelijke samenwerking is tussen de ruiter en het paard! Behalve functioneel is het ook gunstig om de ruiter als het paard samen te laten werken, zodat ze elkaar beter leren begrijpen. Het resultaat zal dan zijn, dat zowel de ruiter als het paard klachtenvrij/optimaler kunnen bewegen! 

 

De link tussen de verschillende disciplines betreffende paarden

* Als ruiterfysiotherapeut kijk je naar de ruiter en naar bestaande klachten tijdens of na het paardrijden.
* Als dierenfysiotherapeut kijk je naar de bewegingen/beperkingen en/of klachten van het paard.
* Als instructrice ben ik getraind om te kijken naar hoe het paard beweegt en hierop aanwijzingen te geven aan de ruiter.

Heeft u problemen met rijden, in welke zin dan ook (door bijv. pijn aan de rug, of u kunt de voeten of handen niet stil houden, u rijdt met een gespannen houding of  u gaat niet makkelijk mee met beweging van het paard) dan help ik u graag. Dit kan op locatie (stal) of in mijn praktijk in Westervoort. Wilt u meer informatie over het belang van ruiterfitheid, mail mij dan even en vraag naar de e-reader, waarin u e.e.a. kunt nalezen. 

Voor meer en uitgebreidere informatie over ruiterfysiotherapie verwijs ik u graag naar htpps:/www.jovanca.com


Honden
 behandel ik in de praktijkruimte in Westervoort. Indien noodzakelijk kan ik ook aan huis komen uiteraard.

In de praktijkruimte heb ik, behalve de oefentherapie, ook de mogelijkheid om gebruik te maken van hydro- en lasertherapie:

  • De High Power laser kan worden ingezet bij pijnbestrijding, ontstekingsklachten, wonden en als nabehandeling bij operaties.
  • Hydrotherapie is feitelijk een onderwaterloopband. Met dit toestel kan de hond oefenen, zonder dat hij pijn heeft. Onder hondenfysiotherapie wordt het concept uitvoerig uitgelegd. 
  • Na een operatie of een trauma kan het nodig zijn om een gewricht te immobiliseren, om te voorkomen dat dat deze belast wordt. Deze brace, spalken of een korset kan ik, in overleg met dierenarts, voor u maken.
  • Dry Needling, waarbij acupunctuurnaaldjes in de triggerpoints (spierknopen) worden aangebracht. Hierdoor kunnen klachten in het bewegingsapparaat verholpen worden. 

    Het adres van de praktijkruimte is  Mollevite 7 (6931 KE)  te Westervoort. Na het maken van een afspraak kunt u hier terecht. Dit kan per mail, door te bellen of te appen of door het contactformulier op de volgende pagina van deze site  (afspraak maken) in te vullen. 

 Mijn telefoonnummer is 06-39141664. Door werkzaamheden ben ik vaak niet direct bereikbaar, maar ik probeer u zo snel ik kan terug te bellen op werkdagen. 

U kunt mij ook mailen via info@dierfysio-jovanca.nl