Fysiotherapie, gecombineerd met chiropractie, voor honden
Voor dieren is bewegingsvrijheid een groot goed. Belemmeringen in het bewegingsapparaat zorgt niet alleen voor pijn, maar heeft ook invloed op hun gedrag. Dierenfysiotherapie komt overeen met de humane therapie. Aan de hand van een behandelplan en één of meer behandelingen, is het de bedoeling dat uw hond weer presteert straks weer zonder pijn of belemmeringen en krijgt het dier zijn plezier weer terug in bewegen. Soms gaat het vooral om pijnverlichting, maar ook dan heeft de hond weer een kwalitatief beter leven.
Ook ben ik veterinaire chiropractor, waardoor ik extra kennis heb van de wervelkolom en het zenuwstelsel, waardoor ik de honden nog beter kan helpen. Voor meer uitleg over deze aanvulling, kunt u kijken bij het menu onder het kopje chiropractie.
Voorbeelden van klachten waarbij fysiotherapeutische/chiropractische ondersteuning soelaas kan bieden:
- revalidatie,
- neurologische problematiek,
- ataxie, verlammingsverschijnselen,
- pees-, slijmbeurs- en gewrichtsontstekingen,
- stijfheid,afwijkend bewegen in het algemeen, enz.
Mobilisatietechnieken dienen ter vermindering van stijfheid, waardoor zaken als spierkracht, stabiliteit, mobiliteit en coördinatie kunnen verbeteren. Massage kan ervoor zorgen dat:
- spierspanning normaliseert,
- zwellingen afnemen
- en de bloedcirculatie verbetert.
Honden behandel ik op mijn praktijkadres in Kilder. Hier heb ik de beschikking over diverse materialen, de Aquatrainer (hydrotrainer) en een laser. Ook kan ik Dry Needling inzetten bij de behandeling.
Ook heb ik de beschikking over een aantal denkspellen voor uw hond. Denkspellen zijn geschikt voor jonge honden, maar ook voor de senioren of geblesseerde honden. Een spel is goed voor een mentale uitdaging voor je hond, zodat hij of zij zich minder verveelt tijdens een inactieve periode. U hoeft deze spellen niet te kopen, maar u kunt ze lenen tegen een kleine onkostenvergoeding.
Reguliere fysiotherapie bestaat uit:
* massage
* mobilisatie van gewrichten
* oefentherapie en adviezen
* Palliatieve zorg (verlichting)
Dit is zorg bij dieren welke niet te genezen zijn, maar waarbij klachten verlicht of pijn verzacht kunnen worden door een dierfysiotherapeut.
Indien noodzakelijk kan ik ook bij u aan huis komen om de hond te behandelen.
Medische hydrotherapie
Overgewicht, gebrek aan beweging, leeftijd, ziektes, blessures, maar ook overteelt leiden tot pijn bij het bewegen. In het water
wordt het lichaam bevrijd van zijn eigen gewicht en bewegingen kunnen met minder pijn worden uitgevoerd. Daar bij komt dat er meer weerstand is door het water, waardoor de training dus uitdagender en dikwijls ook effectiever is.
Een bijkomend voordeel is dat de temperatuur van het water regulerend werkt;
warm water ontspant ademhaling en spieren en koel water beschermt de bloedsomloop tegen oververhitting.
Hydrotherapie wordt ook wel Aqua-therapie genoemd en is een vorm van revalidatie, zoals fysiotherapie, welke in het water wordt uitgevoerd. Dit blijkt uiterst succesvol bij de behandeling van orthopedische en neurologische aandoeningen.
Door hydrotherapie verbetert het algehele welbevinden van uw hond aanzienlijk, doordat de pijn verlicht wordt en de spieren sterker gemaakt worden. De spierversterkende werking helpt bijvoorbeeld ook bij rugklachten of blessures aan spieren of gewrichten.
Bewegen in het water heeft ook als voordeel, dat gewrichten veel minder belast worden. Het functieherstel kan zo sneller plaatsvinden.
Hydrotherapie is dus geschikt voor vele aandoeningen; denk hierbij bijvoorbeeld ook aan honden met hernia of na een operatie. Voordeel is dat er gecontroleerd bewogen kan worden en de spiermassa op een veilige manier opgebouwd kan worden. Daarnaast kan de hond ook nog zijn energie kwijt. De combinatie fysiotherapie met hydrotherapie zorgt ervoor dat de hond niet alleen spierkracht en conditie opbouwt, maar dat de gewrichten ook soepeler worden.
We werken samen in een samenwerkingsverband, de vakgroep hydrotherapie hond.
http://www.hydrotherapiehond.nl
Zwemmerssyndroom bij zeer jonge pups; vlugge actie is vereist!
Herkennen van een “zwemmer”
Op een leeftijd van 10-16 dagen, de leeftijd waarop pups normaal gesproken beginnen met lopen, lukt het de pup niet om te gaan staan. Vooral de achterbenen worden niet onder het lichaam gebracht, maar liggen zijwaarts, soms doen ook de voorbenen volledig mee. Als een pup, met deze aandoening, probeert vooruit te komen maken de voor- en achterpoten zijwaartse bewegen, dit lijkt op zwemmen, vandaar de term “zwemmer”. Naast deze zo karakteristieke stand van de voor- en/of achterpoten, komt het vaak voor dat de pup ook een afplatting van de borstkast heeft.
Snel handelen is belangrijk bij jonge pups. In de meeste gevallen kan uw pup na 1-2 fysiotherapie consulten al redelijk op de pootjes staan en ook al een beetje lopen. Zorg dus dat u er bijtijds bij bent!
Lasertherapie
High power lasertherapie dient ter stimulering van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Het laserlicht activeert weefselcellen en zet aan tot meer energieproductie. Laser kan breed ingezet worden bij pijnbestrijding, wonden, overbelastings- en ontstekingsklachten. Deze behandeling is pijnloos en dikwijls zeer effectief.
Voor meer uitleg over de werking van de HPL klikt u op het tabblad Braces, spalken en laserbehandelingen (HPL).
Lasertherapie kan ingezet worden bij bijvoorbeeld:
- huidproblemen, wonden (bijvoorbeeld bij slecht helende wonden), littekens,
- pees- , ligament- en gewrichtsblessures
- spierpijn, spierblessures en bij verhoogde spierspanning ( triggerpoints genoemd)
- artrose
- na een orthopedische operatie om het herstel te bevorderen
- rug- en nekklachten
- klachten t.g.v. hernia, bulging disk, spondylose e.d.,
- bindweefsel
De positieve beïnvloeding van al de ze zaken, hebben te maken met de invloed welke het laserlicht heeft op ons natuurlijke biologische systeem op celniveau (photobiomodulation).