info@dierfysio-jovanca.nl 
Dierenfysiotherapie......wanneer de bewegingsvrijheid van uw dier ook belangrijk voor u is! 

Paardenweetjes.

 


Wel geen deken nodig voor uw paard. Deze vraag kan soms lastig zijn.
Waarom krijgen paarden een wintervacht?
De natuurlijke wintervacht begint van een paard begint te groeien als de dagen korter worden. Dit heeft te maken met de kortere dagen rond oktober meestal. Tijdens het veranderde seizoen zal bij uw paard een wintervacht gaan groeien, terwijl hij zijn zomervacht verliest. Wanneer een paard vaak dekens draagt, zal de vacht wel gaan groeien, maar wordt minder dik. Het is een mythe dat dekens voorkomen dat paarden een wintervacht krijgen.
Wanneer een deken en hoe dik moet deze zijn?
Het kan lastig lijken om te beslissen welk dekengewicht uw paard nodig heeft. Veel paarden komen met hun natuurlijke wintervacht zeer comfortabel de wintermaanden door. Met een natuurlijke wintervacht (niet geschoren) kunnen paarden zich comfortabel voelen bij temperaturen onder de 30 graden. Paarden die in extreme temperaturen leven, geen onderdak hebben, ouder zijn of een geschoren lichaam hebben, hebben mogelijk een deken nodig om ze warm te houden.
De termen van de dekens verwijzen naar de isolatiefactor; 100 grams is minder warm dan een 200 grams bijvoorbeeld. Bij erg koud weer zijn 300 of 400 grams een betere optie. Dit heeft te maken met de isolatiewaarde van de deken. Een dunne deken, dus bijv. een 100 grams, biedt veel minder isolatie dan een zware (meer grams)deken, deze heeft  meer vulling heeft en biedt meer warmte. Weten welke deken je moet kiezen, hangt af van de omgeving en de vacht, lichaamsconditie en levensstijl van je paard.
Welke maat deken heeft mijn paard nodig?
Zijn meestal standaardmaten, met enkele kleine verschillen tussen merken (evt. de website van de fabrikant raadplegen). Het opmeten van uw paard voor een deken is heel eenvoudig. Zet ze rechtop, plaats een zacht meetlint in het midden van hun borst en trek het meetlint rond het breedste deel van de schouder tot aan de punt van de billen. De totale lengte geeft je de juiste dekenmaat. Wanneer de maat in inches wordt weergegeven, reken dan de maat even om; 2,54 cm is 1 inch bijv. 

Houd in de gaten of uw paard het te warm krijgt wanneer de temperatuur verandert. Het is duidelijk wanneer je paard zweet onder een deken, maar niet alle tekenen zijn gemakkelijk te herkennen. Voel onder de deken en controleer op zweten of vocht. Als je paard nat is, kan hij het snel koud krijgen en bibberen onder de deken.
Regen en wind zijn twee van de meest uitdagende elementen voor paarden. De wind voert lichaamswarmte sneller af dan welk ander element dan ook, en regen kan snel koude rillingen veroorzaken. Als uw paard regelmatig in deze omstandigheden verkeert, kan het kiezen van een waterdichte deken enorm helpen. Waterdichte dekens beschermen ze tegen koude wind en voorkomen dat er water op hun haar komt.
Na een goede training is het van groot belang om je paard af te koelen, dus absoluut geen winterdeken over een bezweet paard gooien! Gebruik een handdoek om over de benen, nek, rug etc.  te wrijven. Daarna pas evt. een (zweet)deken over het paard. Pas als het paard helemaal droog is, indien nodig een deken erover gooien. Gewoon logisch nadenken dus, u kent uw paard het best!


Grondwerk met paarden, waar is dat goed voor? 

Datgene wat je traint aan de hand, moet in dienst staan van het rijden. Om deze reden moet je rijtechnisch echt wel onderlegd zijn, om het grondwerk op de goede manier uit te voeren. Althans wanneer het einddoel serieuze verbeteringen onder het zadel zijn. Wil je gewoon spelen met je paard, dan ligt dit anders natuurlijk.

Natuurlijk is een vereiste wel dat het paard gezond is en fysiek in staat is, om de oefeningen uit te voeren. Ook moet je je realiseren dat serieus grondwerk tijd gaat kosten. Het kost immers tijd om elkaar te leren begrijpen en te vertrouwen. Duidelijk belonen is daarom van groot belang. Uiteindelijk kan het een fijne manier zijn om je paard te gymnastiseren en sterker te maken, zonder hem extra te belasten. Daarbij onwikkel je echt contact met je paard, iets wat heel fijn is om te ervaren en voor het paard is het een leuke afwisseling.

Hoe je gericht grondwerk op de goede manier vormgeeft, is iets wat ik je kan leren. Je hoeft echt niet iedere week les te nemen, je kunt heel veel zelf. Je krijgt van mij aanwijzingen, waarmee je dan zelf aan het werk gaat. Grote resultaten komen voort uit het herhalen van kleine, constistente trainingen. Door steeds terug te keren naar de basis, bouw je stap voor stap de comfortzone op tussen jou en je paard naar bljvende vooruitgang.
Omdat deze manier van werken veel geduld en tijd nodig heeft, oefen je datgene wat ik  heb laten zien in de les. Afhankelijk van jouw beschikbare tijd, heb je pas baat bij de volgende les, wanneer je het geleerde kunt toepassen en het paard reageert zoals bedoeld. Voor meer informatie, kun je contact met me opnemen :-) Per app tel. 06-39141664 of per mail info@dierfsyio-jovanca.nl of via het contactformulier op deze site. Graag tot ziens, zeker ook in het belang van jou en je paard!