Dierfysiotherapie......wanneer de bewegingsvrijheid van uw dier ook belangrijk voor u is! 

Wie ben ik? 

Ik zal me even voorstellen.  

Mijn naam is Jovanca van Ziel.  De start van mijn carrière begon in Barneveld waar ik de opleiding MBO-4 paardenhouderij heb gevolgd. Tijdens deze opleiding heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk cursussen die werden aangeboden te volgen, zoals de ORUN (bevoegdheid om les te geven), koetsiersbewijs en ruiterbewijs. Daarna heb ik op de HU mijn opleiding tot humane fysiotherapeut afgerond. Direct na het behalen van mijn Bachelor diploma heb ik mijzelf aangemeld bij de opleiding tot ‘Fysiotherapie voor dieren’ te Barneveld, waarbij ik me gespecialiseerd heb in honden en paarden. Doordat ik zowel humane- als dierfysiotherapeut ben, mag ik zowel mensen als dieren behandelen. Om deze reden heb ik me nu ook gespecialiseerd in ruiterfysiotherapie ( www.jovanca.com ).

Mijn achtergrond

 Ik ben geboren in 1990. In 2016 heb ik mijn vierjarige opleiding humane fysiotherapie afgerond en ben direct erna begonnen aan de post-HBO opleiding tot dierenfysiotherapeut. Ik volg geregeld bij- en nascholingen om mijn kennis zo up-to-date mogelijk te houden. 
Sinds 2015 heb ik een bevoegdheid voor Dry Needling bij paarden en sinds 2020 voor honden.

Al van jongs af aan spelen dieren een belangrijke rol in mijn leven. Thuis ben ik vanaf mijn geboorte opgegroeid met meerdere honden. Vanaf mijn vijfde levensjaar rijd ik paard. De aantrekkingskracht en liefde voor de dieren heb ik tot mijn grote plezier kunnen verwerken in mijn professionele leven door het kiezen van de juiste opleidingen en het openstaan voor allerlei theorieën. 

Achteraf bezien wat het dus niet verwonderlijk dat ik na de middelbare school koos voor de opleiding ‘Paardenhouderij’ in Barneveld. Hier heb ik kennis gemaakt met diverse staleigenaren, visies, trainingsmethoden en rijtechnieken. Verder heb ik een tijd les gegeven op een bekende dressuurmanege. 
Via mijn eigen paard kwam ik terecht bij de Natural Horsemanshipmethode (ook wel Parelli manier genoemd) en de Academische rijkunst.  Voor mij is het belangrijk dat ik een paard ‘kan lezen’, waarmee ik bedoel dat ik de paardentaal goed begrijp. Als paardenfysio is de communicatie met het paard ook een absolute noodzakelijkheid! Dit omdat ik kan zien en voelen wanneer een paard pijn heeft of iets als heel onprettig ervaart. Ik weet dan waar de pijn vandaan komt en kan het dier gericht  behandelen. 

Het kan belangrijk zijn om een andere manier van rijden aan te leren, waarmee medische bewegingsklachten van je paard voorkomen kunnen worden of verminderen. Als horsemanshiptrainer werk je feitelijk al een op een natuurlijk paardengedrag gebaseerde, paardvriendelijke én effectieve trainingsmethode. Door al mijn eigen paardenopleidingen en mijn medische kennis heb ik een manier van paardrijden ontwikkeld, die bepaalde problemen kan voorkomen en/of verminderen. Wanneer het paard hersteld is van zijn klachten na fysiotherapeutische behandelingen, is het het geheel van vaardigheden en gewoontes bij ruiter én paard, die zorgen voor een perfecte samenwerking en minder belasting voor het paard, wat als gevolg heeft dat er minder bewegingsklachten zullen ontstaan. Om deze reden heb ik me dan ook aangesloten bij het Zorgnetwerk voor Ruiters. 

Vele paarden hebben klachten die niet (direct) gezien worden, waardoor het paard anders kan reageren dan u gewend bent. Kijken naar hoe het paard loopt en hoe het zadel ligt (hiervoor heb ik een zadelpascursus gevolgd) zijn belangrijke zaken, waar ik in getraind ben. Dit kan onder meer rugproblemen voorkomen!
Ik heb in een e-reader vermeld hoe u kunt zien of uw paard rugpijn heeft. Mail mij even en ik stuur u deze gratis toe uiteraard. 

Honden spelen en speelden ook altijd al een grote rol in mijn leven. Van kleins af aan zijn zij mijn beste maatjes. Ook aan de lichaamstaal van honden kan ik veel aflezen; wat vindt de hond vervelend, waar heeft hij of zij pijn? 

Dat kunnen aflezen van de lichaamstaal is absoluut noodzakelijk om onze geliefde huisdieren, zowel paarden als honden, goed te kunnen helpen! 

Dieren kunnen helpen om zo optimaal mogelijk te kunnen bewegen is mijn doel. Als dierenfysiotherapeut kan ik dit bereiken!                     

Specialismen

Dry Needling bij paarden en honden

Verder heb ik opleidingen gevolgd voor Dry Needling bij paarden en honden.
Er wordt hier gebruik gemaakt van kleine acupunctuur naalden. Dry Needling  is momenteel een veel uitgevoerde therapeutische behandelmethode binnen de fysiotherapie en wordt ook bij mensen toegepast. Deze behandeling is vooral heel effectief wanneer er sprake is van chronische (spier)pijn. Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt.
De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van de klachten. 

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
• pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’
• bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
• verminderde kracht in de betrokken spier(en)
• pijnontwijkend gedrag; de hond of het paard gaan ‘anders’ bewegen

De behandeling richt zich op het elimineren van deze triggerpoints. De spieren ontspannen, doordat ze gericht met een naaldje worden aangeprikt. Bij langdurige klachten zal de fysio vaak meerdere spieren behandelen. De Dry Needling-behandeling kan dus omschreven worden als een korte effectieve therapeutische behandeling en kan dus een goede aanvulling zijn op een fysiotherapeutische behandeling. 
Voor het correct toepassen van Dry Needling is het noodzakelijk dat je aanvullende cursussen volgt, in mijn geval voor hond en paard. 

Voorbeelden waarin Dry Needling toegepast kan worden bij paarden zijn:

·       Onregelmatige gang of kreupelheid                                                                                                                                            

·        Scheve staartdracht 

·        Niet of lastig nageven

 ·        Moeite met verzamelingen, oefeningen of overgangen

·        Problemen/gevoeligheid bij het borstelen/opzadelen

·        Problemen met (aan)galopperen

·        Problemen met lengtebuiging

·        Kantelen van het hoofd

·        Verzet als bokken, steigeren, vluchten

·        Singelnijd 

Dry Needling bij honden

Met Dry Needling kunnen klachten in het houdings- of bewegingsapparaat verholpen worden, welke veroorzaakt worden door knopen in de spieren (triggerpoints) en/of pijnlijke verhardingen. Deze spierknopen en/of verhardingen kunnen diverse klachten veroorzaken, zoals beperking in de bewegingen, stijfheid, verlies van kracht en pijn veroorzaken. Tijdens de behandelingen in de praktijk bekijk ik per geval, of deze behandeling kan bijdragen aan het verhelpen van de bestaande klachten. 

Voorbeelden waarin Dry Needling toegepast kan worden bij honden zijn:

-         chronische of acute ontstekingen

-         overbelasting letsels

-         na (sport)ongevallen

-         rugklachten (hernia, rugpijn,…)

-         knieklachten

-         na immobilisatie (gips, langdurige verkeerde houding,…)

-         verhoogde spierspanning 

Voor paarden en honden heb ik tevens de beschikking over een High Power laser. 

Verder heb ik de beschikking over een High Power laser (variabel instelbaar tot 30 watt) die veilig toepasbaar is bij mensen en dieren. Het werkingsmechanisme is een proces dat fotobiostimulatie genoemd wordt, wat inhoudt dat licht wordt omgezet in energie (ATP) op celniveau. Deze extra energie verbetert het zelfherstellend vermogen van de celfunctie, waardoor: 
- de pijn verlicht wordt
- ontstekingsreacties verminderen
- weefselreparaties en celgroei versnellen
- de doorbloeding verbetert
- er is sprake van vermindering van littekenvorming en verklevingen van het bindweefsel
- verbetering zenuwfunctie
- verbetering van de wondgenezing
- het heeft een gunstig effect op het lymfestelsel
- en het stimuleert het immuunsysteem. 

Het voordeel van deze laser is, dat doordat hij een hoog vermogen heeft, waardoor:
- de behandeltijd korter is
- het genezende effect sneller zal optreden, doordat er meer fotonen beschikbaar zijn, die kunnen worden geabsorbeerd. 

Lasertherapie kan ingezet worden bij o.a.:

- huidproblemen, wonden (bijvoorbeeld bij slecht helende wonden), littekens,                                                                    - pees- , ligament- en gewrichtsblessures
- spierpijn, spierblessures en bij verhoogde spierspanning ( triggerpoints genoemd)
- artrose
- na een orthopedische operatie om het herstel te bevorderen
- rug- en nekklachten
- klachten t.g.v. hernia, bulging disk, spondylose e.d., 
- bindweefsel
en specifiek voor paarden; kapotte mondhoeken en mok.

De positieve beïnvloeding van al de ze zaken, hebben te maken met de invloed welke het laserlicht heeft op ons natuurlijke biologische systeem op celniveau (photobiomodulation). 

 

Ruiterfysiotherapie

Omdat vaak ruiters, evenals paarden, een bepaalde scheefheid hebben, is het belangrijk om te zorgen dat deze scheefheid van beide kanten aangepakt kan worden. Dit zorgt ervoor dat er een zo optimaal mogelijke samenwerking is tussen de ruiter en het paard! Behalve functioneel is het ook gunstig om de ruiter als het paard samen te laten werken, zodat ze elkaar beter leren begrijpen. Het resultaat zal dan zijn, dat zowel de ruiter als het paard klachtenvrij/optimaler kunnen bewegen!

Ik ben fysiotherapeute, dierfysiotherapeute en instructrice. Als fysiotherapeut heb ik extra bijscholing gehad over de wervelkolom en het bekken van de mens. Aangezien de stand van het bekken o.a. een belangrijke invloed heeft op de zithouding, evenals de stand van de wervelkolom, komt al deze kennis me nu bij ruiterfysiotherapie goed van pas. Ik zie het als een uitdaging om al de door mij diverse beheerste disciplines optimaal in te zetten. Dit om uiteindelijk een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.
Doordat ik door de Orun bevoegd ben om les te geven en zowel dier- als humaan fysiotherapeut ben, kan ik u een medisch verantwoorde paardrijles aanbieden. 

De link tussen de verschillende disciplines

* Als ruiterfysiotherapeut kijk je naar de ruiter en naar bestaande klachten tijdens of na het paardrijden.
* Als dierenfysiotherapeut kijk je naar de bewegingen/beperkingen en/of klachten van het paard.
* Als instructrice ben ik getraind om te kijken naar hoe het paard beweegt en hierop aanwijzingen te geven aan de ruiter.

Heeft u problemen met rijden, in welke zin dan ook (door bijv. pijn aan de rug, of u kunt de voeten of handen niet stil houden, u rijdt met een gespannen houding of  u gaat niet makkelijk mee met beweging van het paard) dan help ik u graag. Dit kan op locatie (stal) of in mijn praktijk in Westervoort. Wilt u meer informatie over het belang van ruiterfitheid, mail mij dan even en vraag naar de e-reader, waarin u e.e.a. kunt nalezen. 

Voor meer en uitgebreidere informatie over ruiterfysiotherapie verwijs ik u graag naar www.jovanca.com


Honden
 behandel ik in de praktijkruimte in Westervoort. Indien noodzakelijk kan ik ook aan huis komen uiteraard.

In de praktijkruimte heb ik, behalve de oefentherapie, ook de mogelijkheid om gebruik te maken van hydro- en lasertherapie. 
Hydrotherapie wordt ook wel aqua (water)therapie genoemd en is een vorm van revalidatie welke in het water wordt uitgevoerd. 
De High Power laser kan worden ingezet bij pijnbestrijding, ontstekingsklachten, wonden en als nabehandeling bij oper
aties. 

Het adres van de praktijkruimte is  Mollevite 7 (6931 KE)  te Westervoort. Na het maken van een afspraak kunt u hier terecht. Dit kan per mail, door te bellen of te appen of door het contactformulier op de volgende pagina van deze site  (afspraak maken) in te vullen. 
Mijn telefoonnummer is 06-39141664. Door werkzaamheden ben ik vaak niet direct bereikbaar, maar ik probeer u zo snel ik kan terug te bellen op werkdagen. 
U kunt mij ook mailen via info@dierfysio-jovanca.nl