Dierfysiotherapie......wanneer de bewegingsvrijheid van uw dier ook belangrijk voor u is! 

Wie ben ik? 

Ik zal me even voorstellen.  

Mijn naam is Jovanca van Ziel.  De start van mijn carrière begon in Barneveld waar ik de opleiding MBO-4 paardenhouderij heb gevolgd.Tijdens deze opleiding heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk cursussen die werden aangeboden te volgen, zoals de ORUN (bevoegdheid om les te geven), koetsiersbewijs en ruiterbewijs. Daarna ben ik naar de HU gegaan, waar ik mijn opleiding tot humane fysiotherapeut heb afgerond. Direct na het behalen van mijn Bachelor diploma heb ik mijzelf aangemeld bij de opleiding tot ‘Fysiotherapie voor dieren’ te Barneveld. 

Mijn achtergrond

 Ik ben geboren in 1990. In 2016 heb ik mijn vierjarige opleiding humane fysiotherapie afgerond en ben direct erna begonnen aan de post-HBO opleiding tot dierenfysiotherapeut. Ik volg geregeld bij- en nascholingen om mijn kennis zo hoog mogelijk te houden. Sinds 2015 heb ik een bevoegdheid voor Dry Needling bij paarden. 

Al van jongs af aan spelen dieren een belangrijke rol in mijn leven. Ik ben zelf opgegroeid met honden en vanaf mijn vijfde levensjaar rijd ik paard. De aantrekkingskracht en liefde voor de dieren heb ik kunnen verwerken in mijn professionele leven en daar ben ik heel blij mee!

Het was dus niet verwonderlijk dat ik na de middelbare school koos voor de opleiding ‘Paardenhouderij’ in Barneveld. Hier heb ik kennis gemaakt met diverse staleigenaren, visies, trainingsmethoden en rijtechnieken. Ook heb ik een tijd les gegeven op een bekende dressuurmanege in Arnhem; ik ben namelijk een door de Ohrun gecertificeerde rijinstructrice en geef ook nog rijlessen. 

Via mijn eigen paard kwam ik terecht bij de Natural Horsemanshipmethode (ook wel de Parelli manier genoemd) en de Academische rijkunst. Wat belangrijk is dat ik een paard ‘kan lezen’, waarmee ik bedoel dat ik de paardentaal goed begrijp door het werken via de Parelli-methode. Dit is heel handig, zeker wanneer een paard pijn heeft of iets als heel onprettig ervaart.

Het kan belangrijk zijn om een andere manier van rijden aan te leren, waarmee medische bewegingsklachten van je paard kunt voorkomen of verminderen. Feitelijk  komt het neer op een op natuurlijk paardengedrag gebaseerde, paard vriendelijke én effectieve trainingsmethode. Door al mijn eigen paardenopleidingen en mijn medische kennis heb ik een manier van paardrijden ontwikkeld, die bepaalde problemen kan voorkomen en/of verminderen. Wanneer het paard hersteld is van zijn klachten na fysiotherapeutische behandelingen, is het het geheel van vaardigheden en gewoontes bij ruiter én paard, die zorgen voor een perfecte samenwerking en minder belasting met als gevolg minder bewegingsklachten, bij het paard. Dat is nu net wat we uiteindelijk allemaal nastreven!


Doordat ik door de Ohrun bevoegd ben om les te geven en zowel dier- als humaan fysiotherapeut ben, kan ik u ook begeleiden in dit stuk
door gericht paardrijles te geven desgewenst. Denkt u baat te hebben bij een medisch verantwoorde paardrijles, zowel voor de ruiter als het paard, dan kunt u ook reageren via het contactformulier, per app of telefonisch. Ik kan u dan helpen bij de zit, houding en balans; hier heb ik ook nog extra scholing voor gevolgd overigens.
Verder kan ik goed kijken naar  hoe het paard loopt. Vele paarden hebben klachten die niet (direct) gezien worden, waardoor het paard anders kan reageren dan u gewend bent. 
                                        

Honden spelen en speelden ook altijd al een grote rol in mijn leven. Van kleins af aan zijn zij mijn beste maatjes.  Ook aan de lichaamstaal van honden kan ik veel aflezen; wat vindt de hond vervelend, waar heeft hij of zij pijn? 
Dat is absoluut noodzakelijk om onze geliefde huisdieren, zowel paarden als honden, goed te kunnen helpen! Om deze reden vind ik mijzelf ook niet bekwaam om bijvoorbeeld katten te helpen. 

Dieren kunnen helpen om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren is mijn doel en als dierenfysiotherapeut kan ik dit bereiken!                     

Specialismen

Dry Needling bij paarden en honden

Verder heb ik opleidingen gevolgd voor Dry Needling bij paarden en honden.
Er wordt hier gebruik gemaakt van kleine acupunctuur naalden.
Dry Needling  is momenteel een veel uitgevoerde therapeutische behandelmethode binnen de fysiotherapie en wordt ook bij mensen toegepast. Deze behandeling is vooral heel effectief wanneer er sprake is van chronische (spier)pijn en gerelateerde klachten aan het bewegingsstelsel. Chronische spierklachten of pijn in de spieren worden gekarakteriseerd door pijnlijke punten (spierknoop of trigger point genoemd). Op deze punten is een afwijkende activiteit te meten en kan deze pijn een verminderde beweging uitstralen naar andere delen in het lichaam. Bij Dry Needling wordt de spier kort geprikkeld, wat tot gevolg heeft dat de pijn vermindert en hierdoor meteen ontspanning oplevert. De Dry Needling-behandeling kan dus omschreven worden als een korte effectieve therapeutische behandeling en kan dus een goede aanvulling zijn op een fysiotherapeutische behandeling. 
Voor het correct toepassen van Dry Needling is veel kennis nodig van het bewegingsapparaat . Doordat ik gediplomeerd dierenfysiotherapeut ben, is dit gewaarborgd.  Voor Dry Needling heb ik een aanvullende cursussen gevolgd, zowel voor hond als paard. 

Voorbeelden waarin Dry Needling toegepast kan worden bij paarden zijn:

·       Onregelmatige gang of kreupelheid                                                                                                                                            

·        Scheve staartdracht

·        Niet of lastig nageven

 ·        Moeite met verzamelingen, oefeningen of overgangen

·        Problemen/gevoeligheid bij het borstelen/opzadelen

·        Problemen met (aan)galopperen

·        Problemen met lengtebuiging

·        Kantelen van het hoofd

·        Verzet als bokken, steigeren, vluchten

·        Singelnijd 

Dry Needling bij honden

Met Dry Needling kunnen klachten in het houdings- of bewegingsapparaat verholpen worden, welke veroorzaakt worden door knopen in de spieren (triggerpoints) en/of pijnlijke verhardingen. Deze spierknopen en/of verhardingen kunnen diverse klachten veroorzaken, zoals beperking in de bewegingen, stijfheid, verlies van kracht en pijn veroorzaken. Tijdens de behandelingen in de praktijk bekijk ik per geval, of deze behandeling kan bijdragen aan het verhelpen van de bestaande klachten. 

Voorbeelden waarin Dry Needling toegepast kan worden bij honden zijn:

-         chronische of acute ontstekingen

-         overbelasting letsels

-         na (sport)ongevallen

-         rugklachten (hernia, rugpijn,…)

-         knieklachten

-         na immobilisatie (gips, langdurige verkeerde houding,…)

-         verhoogde spierspanning 

Voor paarden en honden heb ik tevens de beschikking over een High Power laser. 

Verder heb ik de beschikking over een High Power laser (variabel instelbaar tot 30 watt) die veilig toepasbaar is bij mensen en dieren. Het werkingsmechanisme is een proces dat fotobiostimulatie genoemd wordt, wat inhoudt dat licht wordt omgezet in energie (ATP) op celniveau. Deze extra energie verbetert het zelfherstellend vermogen van de celfunctie, waardoor: 
- de pijn verlicht wordt
- ontstekingsreacties verminderen
- weefselreparaties en celgroei versnellen
- de doorbloeding verbetert
- er is sprake van vermindering van littekenvorming en verklevingen van het bindweefsel
- verbetering zenuwfunctie
- verbetering van de wondgenezing
- het heeft een gunstig effect op het lymfestelsel
- en het stimuleert het immuunsysteem. 

Het voordeel van deze laser is, dat doordat hij een hoog vermogen heeft, waardoor:
- de behandeltijd korter is
- het genezende effect sneller zal optreden, doordat er meer fotonen beschikbaar zijn, die kunnen worden geabsorbeerd. 

Lasertherapie kan ingezet worden bij o.a.:

- huidproblemen, wonden (bijvoorbeeld bij slecht helende wonden), littekens,                                                                    - pees- , ligament- en gewrichtsblessures
- spierpijn, spierblessures en bij verhoogde spierspanning ( triggerpoints genoemd)
- artrose
- na een orthopedische operatie om het herstel te bevorderen
- rug- en nekklachten
- klachten t.g.v. hernia, bulging disk, spondylose e.d., 
- bindweefsel
en specifiek voor paarden; kapotte mondhoeken en mok.

De positieve beïnvloeding van al deze zaken, hebben te maken met de invloed welke het laserlicht heeft op ons natuurlijke biologische systeem op celniveau (photobiomodulation). 

Hartslagmeter voor paarden.

Ook ben ik in het bezit van een hartslagmeter voor paarden, waardoor ik kan kijken of het paard goed in zijn vel zit. Je kunt aan de hartslag  meer aflezen dan je zou denken. Wanneer het duidelijk is wat de 0-lijn van je paard is, kun je je training veel beter hierop aanpassen. Het verhaal belastbaarheid en belasting komen hierbij aanbod en is een belangrijke indicator. 

Wist je bijvoorbeeld dat: Harder trainen niet altijd efficiënter is, rust is net zo belangrijk als trainen?
 
Voor het uithoudingsvermogen oftewel de conditie van het paard geldt een hersteltijd, dit is ook zo voor de krachttraining. Afhankelijk van de intensiteit waarmee het paard getraind wordt, is de hersteltijd korter of langer. Het paard kan worden belast op 3 manieren. Onder belastbaarheid, op belastbaarheid en boven belastbaarheid.
Train je een paard langdurig boven zijn belastbaarheid dan kan het volgende gebeuren;

Als je een paard een trainingsprikkel, dus een prikkel waar fysieke vermoeidheid door op treedt, aan
biedt (dus boven zijn belastbaarheid traint), treedt ‘supercompensatie’ op. Het lichaam moet zich dan herstellen, omdat er schade opgetreden is. 
Als de volgende intensieve training op het juiste moment wordt gegeven, net na het proces van de supercompensatie, verbetert het paard door een wisseling van hersteltijd en supercompensatie. De andere kant is dat wanneer de volgende intensieve training te vroeg aangeboden wordt, er nog onvoldoende herstel is opgetreden, met als gevolg meer schade. Als dit langdurig gebeurt, kan dit zelfs tot gevolg hebben dat spieren of pezen degeneratieve kenmerken (weefselafbraak) gaan vertonen!

Honden behandel ik in de praktijkruimte in Westervoort. Indien noodzakelijk kan ik ook aan huis komen uiteraard.

In de praktijkruimte heb ik, behalve de oefentherapie, ook de mogelijkheid om gebruik te maken van hydro- en lasertherapie. 
Hydrotherapie wordt ook wel aqua (water)therapie genoemd en is een vorm van revalidatie welke in het water wordt uitgevoerd. 
De High Power laser kan worden ingezet bij pijnbestrijding, ontstekingsklachten, wonden en als nabehandeling bij oper
aties. 
Het adres van de praktijkruimte is  Mollevite 7 (6931 KE)  te Westervoort. Na het maken van een afspraak kunt u hier terecht. Dit kan per mail, door te bellen of te appen of door het contactformulier op de volgende pagina van deze site  (afspraak maken) in te vullen. 
Mijn telefoonnummer is 06-39141664. Door werkzaamheden ben ik vaak niet direct bereikbaar, maar ik probeer u zo snel ik kan terug te bellen.
 U kunt mij ook mailen via info@dierfysio-jovanca.nl