info@dierfysio-jovanca.nl 
Dierenfysiotherapie......wanneer de bewegingsvrijheid van uw dier ook belangrijk voor u is! 


Welkom op mijn website

Op deze site vertel ik iets over mijn achtergrond, werkwijze en motivatie. 

Behandelingsmogelijkheden honden:  Fysiotherapie, Chiropractie, Hydrotherapie, Dry Needling, laserbehandeling en het maken van een korset, brace en/of spalken op maat.

Behandelingsmogelijkheden paarden: Fysiotherapie, Dry Needling, laserbehandeling. 

Behandelmogelijkheden mensen: Big geregistreerd fysiotherapeut, met als specialisatie rugklachten en ruiterfysiotherapie. Voor meer  informatie verwijs ik u naar het tabblad ruiterfysiotherapie of naar www.jovanca.com of naar fysiotherapiejovanca.nl  
Training Ruiter/paard op locatie ook mogelijk. 

* Na een aanmelding kan het zijn dat u even moet wachten op een afspraak i.v.m. de drukte. 


Fysiotherapie voor paarden en honden

Voor dieren is bewegingsvrijheid een groot goed. Belemmeringen in het bewegingsapparaat zorgt niet alleen voor pijn, maar heeft ook invloed op hun gedrag. Dierenfysiotherapie komt overeen met de humane therapie. Aan de hand van een behandelplan en één of meer behandelingen presteert uw paard of hond straks weer zonder pijn of  belemmeringen en krijgt het dier zijn plezier weer terug in bewegen. 

Erkend beroep
Dierenfysiotherapie is een wettelijk beschermd beroep en erkend door het ministerie van LNV. 

Opleidingseisen: diploma HBO humane fysiotherapie, HBO+ dierenfysiotherapie. Dierenartsen en –fysiotherapeuten, welke de vervolgopleiding chiropractie hebben gevolgd, zijn allen gekwalificeerde behandelaars volgens het diergeneeskundig register en mogen zich tevens chiropractor noemen. 

Fysiotherapie voor een ieder, met als specialiteit ruiters. 
Ik ben een humane fysiotherapeut, maar heb daarnaast gestudeerd voor dierenfysiotherapeut.
Mijn achtergrond heeft alles met paarden te maken (paardenhouderij) en heb ik ook een Orun bevoegdheid om les te mogen geven. Ik ben aangesloten bij het Zorgnetwerk voor ruiters en volg derhalve ook regelmatig bijscholingen hieromtrent. Om deze reden ben ik naast dierenfysio ook een humane fysiotherapeut met als specialiteit ruiterfysio. 


Fysiotherapie bij klachten in het algemeen en welke voortkomen uit de omgang met het paard, kan ik dikwijls verhelpen.
Op de pagina
Ruiterfysiotherapie staat meer informatie hieromtrent. Ook nodig ik u van harte uit om even kijken op de website www.jovanca.com of fysiotherapiejovanca.nl voor uitgebreide informatie omtrent (ruiter)fysiotherapie .
Wilt u meer weten over het belang van ruiterfitheid of het belang van ruiterfysiotherapie, dan adviseer ik u om de gratis e-reader op te vragen.

Toepassingen van fysiotherapie bij dieren.
 

Vaak komt uw hond of paard via een doorverwijzing door de dierenarts bij fysiotherapie voor dieren terecht. Vaak helpt medicatie dan niet meer genoeg of verwijst hij voor revalidatie na een operatie. 
Wanneer een dier problemen heeft aan het houdings- en bewegingsapparaat en weinig baat heeft bij de behandeling van de dierenarts, dan kan fysiotherapie mogelijkerwijs soelaas bieden. 

Preventieve zorg (voorkomen)
Dit zal vooral gelden voor dieren waarbij blessures moeten zien te worden voorkomen. Bijvoorbeeld een medische check, begeleiding van sportpaarden, sporthonden en trainingsadviezen.  

Curatieve zorg (herstellen en genezen)
Deze zorg is bedoeld voor dieren met acute klachten of dieren die herstellen van een operatie of blessure. Enkele voorbeelden bij paarden en honden worden hieronder genoemd:

Paardenfysiotherapie bij   

·        revalidatie,                                                                                                                                                  
·        herstel van peesblessures,                                                                                                 
·        rijtechnische problemen (kreupelheid bijvoorbeeld),  
·        paarden die gevallen zijn,  
·        overbelastingsklachten,  
·        extreme gevoeligheid van de rug, ribben en/of hals,                                                 
·        stijfheid,  
·        afwijkend bewegen algemeen enz.   

Ik ben als fysiotherapeut vanuit passie gericht op actieve training, adem en motivatie en ik maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van Natural horsemanship principes. Verder kan ik triggerpoints (spierknopen) behandelen d.m.v. Dry Needling. Bij 'Wie ben ik' leg ik meer uit over deze werkwijze en het nut ervan. 

Op de foto hiernaast ben ik een paard met rotstraal aan het behandelen. Wanneer de reguliere behandeling onvoldoende soelaas biedt, kan het gebruik van een laser ervoor zorgen dat het herstellingsproces sneller intreedt. Voor meer uitleg over de mogelijkheden welke een laser biedt, verwijs ik u naar de volgende pagina : Wie ben ik? 

Fysiotherapie voor dieren.
Vaak heeft de hond ook voldoende baat bij reguliere fysiotherapie, zoals: massage, mobilisatie van gewrichten , oefentherapie en adviezen. Het feit dat ik meerdere behandelmogelijkheden heb en behandelingen kan combineren, maakt dat ik meer tools heb en hierdoor vaak meer of makkelijker effect sorteer.

Chiropractor voor honden.
Diergeneeskundige chiropractieopleiding voor honden gevolgd en diploma behaald. Met de opgedane kennis kan ik structurele en functionele problemen van de wervelkolom diagnosticeren, waarbij de nadruk ligt op functionele neurologie. Diergeneeskundige chiropractie richt zich op een goede gezondheid d.m.v. manipulatie van met name de wervelkolom. Dit om de goede werking van het neuromusculaire systeem te herstellen en te behouden.
Doordat ik dierenfysiotherapeute ben en chiropractor, kan ik de kennis van beide vakgebieden combineren om uw hond zo optimaal mogelijk te kunnen helpen.
Voor meer informatie kunt u op het tabblad chiropractie kijken. 
Bij Jovanca dierfysiotherapie wordt een unieke combinatie van chiropractie en fysiotherapie gebruikt, om uw hond zo goed mogelijk te helpen.

Hondentherapie mogelijk bij:
- revalidatie,
·        neurologische problematiek,
·        ataxie, verlammingsverschijnselen,
·        pees-, slijmbeurs- en gewrichtsontstekingen,
·        stijfheid,
·        afwijkend bewegen algemeen enz.

Hiervoor kunnen massage en/of mobilisatietechnieken worden ingezet. Mobilisatietechnieken dienen ter vermindering van stijfheid, waardoor zaken als spierkracht, stabiliteit, mobiliteit en coördinatie kunnen verbeteren. 
Massage kan ervoor zorgen dat spierspanning normaliseert, zwellingen afnemen en de bloedcirculatie verbetert. 

Honden behandel ik bij voorkeur op mijn praktijkadres in Westervoort. Hier heb ik de beschikking over diverse materialen, de Aquatrainer (hydrotrainer)  en een laser.

Medische hydrotherapie.
Hydrotherapie moet gegeven worden door een fysiotherapeut, i.v.m. de medische kennis die nodig is om de hond goed te kunnen helpen. 
Hydrotherapie is therapie in het water en dit blijkt uiterst succesvol bij de behandeling van orthopedische en neurologische aandoeningen. 

High power lasertherapie (HPL).
HPL dient ter stimulering van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Het laserlicht activeert weefselcellen en zet aan tot meer energieproductie. Laser kan breed ingezet worden bij pijnbestrijding, wonden, overbelastings- en ontstekingsklachten. Deze behandeling is pijnloos en dikwijls zeer effectief.  
Deze laser is voor mens en dier te gebruiken; er zitten meerdere instellingen op. 

Palliatieve zorg
Dieren welke niet te genezen zijn, maar waarbij klachten verlicht of pijn verzacht kunnen worden door een dierfysiotherapeut. Ik denk hierbij vooral aan oudere dieren die moeilijk bewegen, pijn hebben en  artroseklachten (bijv. HD, OCD) hebben en/of snel stijf zijn.  

Algemene informatie

In principe zal de dierenarts u naar een dierenfysiotherapeut verwijzen, wanneer zijn behandeling niet voldoende soelaas biedt voor het dier. Ook na een operatie kan de dierenarts u verwijzen naar een dierenfysiotherapeut, om ervoor te zorgen dat uw hond of paard op een verantwoorde manier revalideert.  

Bij het eerste onderzoek vindt er een intake plaats. Deze intake (anamnese) bestaat uit een vraaggesprek en het fysiotherapeutisch onderzoek. Dit onderzoek kan bestaan uit lichamelijk onderzoek waarbij verschillende testen worden uitgevoerd en het observeren van het dier. Het doel is het verkrijgen van een fysiotherapeutische diagnose, welke noodzakelijk is om een behandelplan te kunnen opstellen.  

Als fysiotherapeut werk je met de oefentherapie (bewegingstherapie). Deze oefeningen hebben tot doel om stijfheid te verminderen en het verbeteren van spierkracht, stabiliteit en coördinatie. De eigenaar kan ook oefeningen mee krijgen, zodat er verder gewerkt kan worden aan het herstelproces. Verder is advies ook een belangrijk onderdeel van de behandeling.  Deze adviezen zullen te maken hebben met de mate van bewegen, voeding en rust. Bij paarden kunnen de adviezen ook betrekking hebben op de bodem waarop getraind wordt, zadelkeuze of rijtechniek. Behandeling voor het paard vinden altijd op locatie plaats. 

Honden kunnen, indien noodzakelijk, bezocht worden op hun woonadres of uitgenodigd worden in de praktijkruimte te Westervoort.


Vraag via de mail de gratis e-reader aan, met wat extra informatie over dierfysiotherapie zijn zijn algemeenheid plus nog wat andere wetenswaardigheden:

  • mijn werkzaamheden, waarin de mogelijkheden die dier- en humane-fysiotherapie bieden, belicht worden 
  • het belang van ruiterfitheid en ruiterfysiotherapie
  •  tips over je rugklachten bij paarden herkent en kunt voorkomen
  • Pijnsignalen herkennen bij honden 
  •  een leuke hond is een opgevoede hond, maar hoe doe je dat op een natuurlijke manier?
  • de reden waarom overgewicht zo slecht is voor een hond en waarom 'zeuren' dierenartsen en -fysio's hier altijd over eigenlijk? 

 Aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD) en de Vakgroep Hydrotherapie Hond (VHH) . Dit is een samenwerkingsverband van dierenfysiotherapeuten, die in hun praktijk gebruik maken van een aquatrainer.

NB. Belangrijk om te vermelden is, dat alle aangesloten leden van zowel de NVFD als de VHH dierenfysiotherapeuten (HBO+) zijn. Ik vermeld dit, omdat ons (VHH) ter ore is gekomen, dat ook mensen met beduidend minder kennis ook behandelingen in de aquatrainer aanbieden. Wij als beroepsgroep vinden dit onverantwoordelijk, omdat wij van mening zijn dat men een uitgebreide kennis moet hebben van het complete bewegingsapparaat van de hond. Dit is absoluut van belang om een goede manier van revalideren/behandelen te kunnen garanderen. Bijkomend is dat alleen behandelingen door leden van de NVFD vergoed worden door de ziektekostenverzekeraar, om bovengenoemde redenen uiteraard